Menu
EUR
Vagabond Dumbi Designer aan het woord

Vagabond Dumbi Designer aan het woord

Door: Kanoshop Reacties: 0

Het ontwerpen van de Dumbi surfkajak staat al vele jaren op mijn to-do-lijst en ik ben super enthousiast over het feit dat het eindelijk werkelijkheid werd.

Zowat elke vaarder en wannabe-vaarder wil surfen op oceaangolven, maar de realiteit is dat alle surfkayaks en waveskis behoorlijk goede vaardigheden vereisen. Niet alleen dit, maar niet in staat zijn om te rollen zet een duidelijke demper in op de kajaksportambities van vele peddelaars. Aan de andere kant van het kajakspectrum is het overgrote deel van de sit-on-top kajaks (zonder rollen) helemaal niet leuk om te surfen.

Wat ik wilde creëren, is een sit-on-top surfkayak die heel gemakkelijk is om te peddelen en surfen, maar die echte prestatiekenmerken heeft, zodat ervaren peddelaars ook meer dan van kunnen genieten. Om meer precies te zijn, ik wilde een sit-on-top die zo goed is in surfen dat ik het graag als mijn enige persoonlijke surfkayak beschouw, maar dat ook zo gemakkelijk om te peddelen is dat ik er complete beginners op kan zetten zonder zorgen maken over hun veiligheid. Er waren een paar prototypen voor nodig om de perfecte balans te vinden.

Ik heb enkele ontwerpfuncties gecombineerd die normaal niet samen in één boot worden gevonden. Ik gaf de romp een mooi groot schaafoppervlak voor een snelle lift. De lage achterstevenwip en het vierkante stevenprofiel maken het schaven snel en stabiel. Ik heb de rails verhoogd met zachte afschuiningen onderaan, waardoor hij hard gaat snijden als je hem op de rand plaatst, maar dat is supervergevingsgezind wanneer je zijwaarts op een golf gaat. Ik gaf het een grote boog-rocker voor die slecht getimede starts bij het vangen van golven. De romp surft fantastisch zonder vinnen geïnstalleerd, maar ik heb ook fin boxes toegevoegd voor diegenen die vinnen willen toevoegen voor agressievere carving.

Wat ik met het dek deed, is echter wat de boot echt zo geweldig maakt. De zitpositie is zowel super comfortabel als veilig, houdt je op zijn plaats wanneer je door de golven golft en de boot ombuigt om te kerven. De dijbandjes zijn gepositioneerd voor maximale effectiviteit en het rollen van de boot is vrij eenvoudig als je een fatsoenlijke rol hebt. Ik gaf het achtersteven enorme volume, wat de boot in veel verschillende situaties zeer stabiel maakt: door golven slaan, zijwaarts surfen, door een golf van achteren worden gepakt, enz.

Een ander uniek kenmerk is de golfpiercing boeg. Het is puntig en drijvend en gevormd om heel snel water af te geven. Dit maakt de boot zeer geschikt voor het slaan door golven tijdens het peddelen naar de achterlijn. Net als alle andere sit-on-tops in de line-up van Vagabond heb ik ook enkele grote cutaways op het deck toegevoegd voor soepele peddelslagen.

Ik wilde geen gaten in de romp van de boot slaan om water uit de cockpit te laten lopen, omdat dit de surfprestaties van de romp negatief zou beïnvloeden. Het is belangrijk om het water op de een of andere manier af te tappen, anders peddelt u in een badkuip zodra u door de eerste golf gaat. Dus ik deed iets anders, wat echt heel goed werkt: grote drainagegaten door de zijwanden. Het voert het water in een mum van tijd af en heeft geen enkel negatief effect op de prestaties van de boot.

Om veiligheidsredenen gaf ik de boot een aantal handvatten, op een afstand van de meest waarschijnlijke posities waar een zwemmer ze zou kunnen grijpen om op de boot te blijven. Met dezelfde handvatten is het ook gemakkelijker om weer bovenop te komen.

Ik heb zelf behoorlijk wat tijd op de oceaan doorgebracht met deze boot en ook de glimlach van beginnende peddelaars gezien die voor de eerste keer probeerden te surfen. Ik ben ervan overtuigd dat de Dumbi meer peddelaars in staat zal stellen meer plezier in de branding te hebben dan ooit tevoren.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!